Articole

Cum să cultivi obiceiuri alimentare sănătoase pentru copiii tăi?

Relația cu mâncarea se formează încă din copilărie, iar obiceiurile alimentare sănătoase încep în familie. Iată câteva sfaturi pentru a-i încuraja pe copii să adopte o alimentație echilibrată:

  1. Mâncați împreună cât mai des: încercați să vă reuniți la masă cel puțin o dată pe zi, oferiți-le copiilor  o varietate de alimente sănătoase și permiteți-le să își aleagă singuri din opțiunile disponibile.
  2. Vorbiți-le despre ,,farfuria echilibrată’’, explicându-le principiile unei alimentații sănătoase: jumătate din farfurie să fie ocupată de legume și fructe, un sfert de proteine și un sfert de cereale integrale. Încurajați diversitatea alimentară și implicați-i în planificarea meselor.
  3. Fără alimente procesate în frigider: optați pentru produse integrale și evitați pe cât posibil alimentele procesate cu zahăr și sare în exces. Învățați copiii să citească etichetele și să înțeleagă ce consumă.
  4. Gătiți și explorați alimente împreună -Transformați gătitul într-o activitate distractivă și educativă. Implicați copiii în pregătirea meselor. Gătitul împreună nu doar că îi învață abilități noi, dar îi și motivează să încerce alimente sănătoase.
  5. Activitatea fizică și stilul de viață sănătos: combinați alimentația echilibrată cu mișcarea. Încurajați copiii să se implice în activități fizice, fie prin sporturi, fie prin jocuri în aer liber, iar la final să consume apă, fructe sau mese bogate în vitamine și proteine.
  6. Fii un model pozitiv: copiii învață prin imitare. Arătați-le prin propriul exemplu importanța unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață echilibrat.

Prin adoptarea acestor practici, veți pune bazele unor obiceiuri alimentare sănătoase care îi vor însoți pe copii pe tot parcursul vieții, oferindu-le șansa la o dezvoltare armonioasă și la o viață sănătoasă.

Articol compilat din această sursă: https://www.unicef.org/ukraine/en/stories/children-healthy-nutrition